Hvor mange kalorier har man behov for på vandretur? Det afhænger naturligvis af faktorer som ens vægt, højde, alder og ikke mindst ens aktivitetsniveau. De fleste erfarne fjeldvandrere anbefaler at man slæber så meget mad med man kan slæbe. Man kommer formentlig til at tabe sig under alle omstændigheder. Til 10 dages tur medbringer jeg omkring 7 kilo mad, hvilket svarer til cirka 3.000 kalorier om dagen. Det er helt klart i underkanten, men jeg orker ikke at slæbe mere mad med. 7 kilo mad bringer min startvægt op på 25 kilo i rygsækken. Ikke just letvægtsoppakning, men jeg værdsætter komfort som for eksempel god plads i teltet, vadestøvler, kikkert, kamera og e-bogslæser.
Morgenmad
Jeg har tidligere spist havregrød til morgenmad. Det er rart med noget varmt og det giver en god mæthedsfornemmelse at starten dagen på. Jeg bliver dog lidt træt af grød i det lange løb og så er der opvasken. Det er kun baconfedt der er sværere at vaske af service end havregrød, når man kun har koldt vand til rådighed. Det sidder fast som spartelmasse og skal fjernes mekanisk.
Müsli med mælkepulver er et fremragende alternativ. Jeg synes det smager mere friskt end havregrød og kold mælk er lækkert om morgenen. Suppleret med en kop varm pulverkaffe eller te, er det en glimrende morgenmad.
Frokost
Rugbrød vejer for meget og bliver kedeligt efter nogle dage. Knækbrød er til gengæld let og holder sig længe. Som pålæg bruger jeg smør, ost, pølse, honning og nutella. Smør fungerer dårligt hvis det er varmt, men det smager godt og er en af de mest energiholdige fødevarer der findes, med 743 kalorier per 100 gram!
Aftensmad
Jeg spiser 1 portion frysetørret til aftensmad og det skal være fra Real Turmat! Så enkelt kan det siges. Jeg har prøvet en del forskellige fabrikater og der er, efter min mening, langt ned til konkurrenterne, både med hensyn til smag og kvalitet. Det er vigtigt at tilberede den frysetørrede mad korrekt. Der skal tilsættes den helt rigtige mængde vand. Der skal røres godt rundt, også i bunden af pakken og maden skal efterfølgende stå og trække, i det foreskrevne antal minutter.
Mellemmåltider
I pauser og til hygge i lejren spiser jeg nødder og chokolade. Ristede hasselnødder, cashewnødder og mandler er de nødder jeg foretrækker. De smager godt og er fyldt med kalorier. Der er primært 2 slags chokolade jeg foretrækker: Lys Ritter Sport med hele nødder og M&M med peanuts er mine favoritter på tur. Ritter Sport smelter hvis det er varmt. M&Ms smelter ikke så let og er derfor bedre i varmen. Tørret frugt som rosiner, bananer og æbler er fint som afveksling. Varm kakao er et lækkert supplement i lejren.