Sarek 2023 – sikkerhed

Satellitkommunikator

En satellitkommunikator kan sende positioner med fast interval, fra de fleste steder på kloden. Positionerne kan for eksempel sendes til en server, der viser positionerne på et kort, så interesserede kan følge med i hvor senderen befinder sig. Satellitkommunikatoren kan modtage korte vejrmeldinger. Satellitkommunikatoren kan desuden anvendes til at sende korte beskeder i stil med “Alt ok”. Sidst men ikke mindst er satellitkommunikatoren udstyret med en SOS-knap, der tilkalder den lokale redningstjeneste, hvis man kommer i alvorlige vanskeligheder.

En Satellitkommunikator koster omtrent det samme som en standard GPS modtager til navigation. Nogle modtagere har endda senderfunktionalitet indbygget. Jeg foretrækker dog at holde disse funktioner adskilt i dedikerede enheder. Man skal desuden have et aktivt abonnement mens man anvender senderen. Det koster fra 160 til 500 kroner per måned og kan aktiveres 1 måned ad gangen. Desuden betales et årligt gebyr på 3-400 kroner.

Hvis man tager på solotur er der ingen undskyldning for ikke at benytte en satellitkommunikator. Satellitkommunikatorens eksistens er da også en væsentlig årsag til at jeg overhovedet vælger at tage på solotur.

Jeg medbringer en inReach Mini 2 fra Garmin. Den er lille og simpel og har en acceptabel batterilevetid.

Vadning

Selvom det er 35 år siden jeg var i Sarek sidst, husker jeg tydeligt hvor koldt det er vade i elve med smeltevand. Jeg er derfor opsat på at have en brugbar løsning til at gennemføre vadning uden at blive underafkølet og uden at mine støvler og sokker bliver gennemblødt. Jeg fandt i denne forbindelse nogle høje kajakstøvler med neoprenfod, vandtæt skaft og hvad der ligner en ok sål. Støvlerne er beregnet til at søsætte en kajak fra kysten uden at få våde og kolde fødder. Jeg har derfor købt et par Palm Nova Kayak Boots. Det bliver interessant at se om de virker til formålet.

Det kræver naturligvis at jeg tager vandrestøvlerne af og kommer dem i rygsækken når der skal vades, men det vil formentlig være besværet værd.

Andet sikkerhedsgrej

Udover et almindeligt førstehjælpssæt med plastre, bandager og så videre medbringer jeg:

  • Fløjte til at lave larm hvis nogen eftersøger mig i nærheden.
  • Gul refleksvest, magen til dem man har i bilen, så jeg er nem at få øje på, i forbindelse med eventuel eftersøgning.
  • Redningstæppe i varmereflekterende folie, til at holde på kropsvarmen i en nødsituation.