Elektronik og kikkert

Garmin GPSMAP 66s

Jeg har skrevet et indlæg om skift fra GPSMAP 60 til 66s. Nu har jeg haft den nye GPSMAP 66s med på træningstur, hvor jeg fik testet den. 66s har bluetooth og wifi og kompatibel med Garmin Explore App. Jeg konfigurerede den med alle muligheder og tog afsted. Min inReach Mini 2 er ligeledes forbundet til Garmin Explore, hvilket er vigtigt fordi det giver familie og venner mulighed for at se min position og skrive beskeder, via satellit. Beskeder til inReach blev vist på 66s og spor med videre blev ligeledes vist på Explore. Det var derfor en lidt forvirrende test, hvor både 66s og inReach leverede data til samme portal. Bluetooth forbindelsen til min mobil drænede tilsyneladende strømmen på min 66s temmelig hurtig. Jeg endte derfor med at slå bluetooth fra på min 66s, da jeg logger spor på min inReach og primært bruger min 66s til præcis navigation i tilspidsede situationer. Til gengæld er den højere skærmopløsning og millioner af farver en stor hjælp når man orienterer sig på skærmen.

Garmin GPSMAP 66s

Garmin inReach Mini 2

Opsætning af Mini 2 var omstændelig og kræver et aktivt abonnement, men forløb ellers problemfrit. Efter opsætning af mapShare vil spor, position og beskeder blive vist på en portal hos Garmin. Ligesom 66s kan inReach Mini 2 også forbindes til diverse Garmin apps på ens mobil. Det giver mulighed for at man kan skrive beskeder på mobilen og sende dem via Mini 2, hvilket er væsentligt lettere, hvis man vil sende specielle beskeder. På Mini 2 kan man vælge blandt en række prædefinerede beskeder i stil med: “Jeg tager afsted nu”, “Jeg har det ok” og “Jeg er ankommet”. Man kan selv oprette og ændre de prædefinerede beskeder. Hvis man kan nøjes med de prædefinerede beskeder sparer man den strøm, som bluetooth-forbindelsen bruger og slipper for kompleksiteten med mobilforbindelsen. Udover at sende beskeder er mulighederne på Mini 2 begrænset til at starte og stoppe sporing. Frekvensen af sporingspunkter kan justeres, hvilket betyder en del for strømforbruget. Jeg har Mini 2 hængende, i den medfølgende karabin, på skulderstroppen til rygsækken. Det sikrer tilsyneladende en god satellitforbindelse, i Danmark. Enheden virker solid og tillidsvækkende i dens udforming. Man får indtryk af at den nok skal holde til at komme med på fjeldtur. Jeg har skrevet om årsager til at medbringe satellitkommunikator på siden Sarek 2023 – sikkerhed.

inReach Mini 2

Leica D-lux 7 kompakt zoom kamera

I forbindelse med salg, af noget af mit brugte kameraudstyr, fik jeg et Leica D-lux 7 med i handlen. Jeg bruger normalt full frame spejlrefleks kameraer når jeg tager billeder. Jeg vil dog ikke slæbe al den vægt med på vandretur og har derfor været på udkig efter et kompakt kamera med hæderlig billedkvalitet og eventuelt med en lille zoom. Dette opfylder D-lux 7 til fulde. Zoom-området er 24-75 mm (omregnet til full frame). 24 mm er en udmærket vidvinkel og 75 mm er en glimrende portræt-linse. 75 mm er ikke nok til at zoome ind på fugle og dyr, men er udmærket til landskabsbilleder. Største blændeåbning er F1.7-2.8 afhængig af aktuel zoom-indstilling. Den store blændeåbning gør at kameraet er godt til for eksempel portrætter, med lille dybdeskarphed, eller til billeder under ringe lysforhold. Sensoren er af typen Four-Thirds og har et areal på cirka en fjerdedel af en full frame sensor. En konsekvens af den begrænsede sensor-størrelse er at billedkvaliteten er ok op til ISO 800. Over ISO 800 bliver billederne for kornede, efter min mening. Med en vægt på 403 gram er D-lux 7 perfekt at have med på tur. Kameraet er imidlertid sårbart overfor både vand og støv. Det betyder at jeg medbringer noget dyrt og skrøbeligt for at kunne dokumentere mine ture. Mulighed for at tage gode billeder er dog så væsentligt for at mig at jeg vælger at døje med besværet.

Leica D-lux 7

Steiner Nighthunter XP 8×30 kikkert

Når man går i fjelde eller andre steder med godt udsyn, er det nyttigt at have en kikkert til rådighed. Ofte er fugle og dyr så langt væk at det kræver en kikkert at observere ordentligt. Det er desuden en stor hjælp at kunne studere mulige veje i terrænet på afstand. Jeg vil derfor under alle omstændigheder have kikkert med på tur. Jeg har en fantastisk Swarovski 8×42 kikkert til jagt. Den synes jeg dog er for tung at slæbe med på vandretur. Min noget mindre Steiner Nighthunter XP 8×30 er mere velegnet. Den har en speciel Porro Prisme, der, sammen med en særlig coating på spejlene, gør den effektiv til jagt i skumringen. Det vil sige at kikkerten transmitterer lyset effektivt under alle forhold. Kikkerten er solidt bygget, vandtæt og vejer 537 gram.

Steiner Nighthunter XP 8×30