Værktøj til friluftsliv

Her omtales noget af det værktøj jeg anvender i mit friluftsliv.

Økse

Jeg har 2 økser fra Gränsfors. Det er gammelt svensk firma der smeder deres økser omtrent som man har gjort siden jernalderen. Økserne er bare helt rigtigt proportioneret og lavet af det bedste svenske stål. Så bliver det ikke bedre. Jeg har valgt modellen “Vildmarksyxa” på 35 centimeter og med en vægt 600 gram, som min primære økse. Det er en forholdsvis let økse, men med vægt nok til at flække mindre stykker træ til bålet.

Gränsfors Vildmarksyxa

Sav

Jeg har anskaffet mig en “Silky Pocketboy” foldesav og har anvendt den i noget tid. Klingen er angiveligt fremstillet i Japan, der er kendt for at lave fantastisk skærende værktøj. Den saver super godt, selv i fugtigt træ. Den saver når man trækker den, hvilket er standard i Japan og det føles også rigtigt, Når man saver brænde. Holdbarheden kan jeg ikke udtale mig om. Klingen har hærdede tænder og kan derfor ikke files, men sådan laves de fleste save efterhånden. Jeg valgte en kompakt model med 130 millimeter blad og en vægt på 170 gram. Jeg anskaffer mig nok en lidt større model på et tidspunkt.

Silky Pocketboy

Kniv

Jeg har mange lækre knive. Der er et eller andet tiltalende ved en god og velproportioneret kniv. En kniv er et enkelt redskab der kan anvendes til mange forskellige opgaver. Mit flagskib af en kniv er en A1 Pro fra Fällkniven. En stor kniv der kan flække brænde om nødvendigt. Kniven er fremstillet af lamineret kobolt-specialstål (lam. CoS), der giver kniven en skarp od der holder længe og som er overkommelig at slibe. Kniven har et blad på 160 millimeter og en vægt på 363 gram.

Fällkniven A1 Pro

Problemet med dyrt og lækkert værktøj er at jeg passer på det, hvilket er lidt skørt med en kniv. En kniv skal bare bruges til den ikke kan mere, uden fine fornemmelser. Jeg har derfor anskaffet mig en Garberg Carbon fra Morakniv. Det er “bare” et godt stykke værktøj der skal bruges. Garberg modellen er ikke billig som de oprindelige Mora-knive i plastik skede. Garberg er lavet er af bedre stål og kommer med en læder skede. Garberg er blevet udråbt som den bedste all round kniv af adskillige anmeldere af “bushcraft” grej. Knivens blad er på 109 millimeter og den vejer 285 gram.

Mora Garberg Carbon med læderskede